FODverdomme!

by

Bureaucratie. Het is een begrip dat ik door en door ken sinds ik Isaak heb. Het FOD Personen met een Handicap spant toch wel de kroon. En het einde is nog lang niet in zicht.

Even recapituleren:
Eerste controle: dokter maakt een fout in de duur van de sondagenood en Isaak heeft dus geen handicap. Na een jaar vechten wordt het rechtgezet en krijgen we waar we recht op hebben.
Tweede controle: dokter vergeet 50% handicap onderste ledematen toe te kennen waardoor we geen parkeerkaart krijgen. Bovendien werd er maar 1 punt voor mobiliteit toegekend, een kaakslag als je weet dat 0 punten perfect mobiel is = lopen, springen, trappen maken,…. Na een gesprek met de controlearts blijkt dat ze hem ingeschaald heeft in de leeftijdscategorie < 24 maanden, terwijl mijn grote kerel al 3 jaar was op het moment van de controle.

Na heel wat heen en weer gebel, mail en touwtrekkerij van de sociale dienst, geeft Brussel de vergissing toe, maar dank zij de bureaucratie zit er toch niks anders op dan de papieren opnieuw in te vullen. “de papieren invullen” is een heel gedoe. Er moet een deel door Leuven ingevuld worden. Je begrijpt dat de dokters daar telkens voor staan te springen, dus daar gaat toch een tijdspanne over voor de juiste kribbels verzameld zijn. Ook de kinesist moet opnieuw een verslag maken en ikzelf mag ook weer 4 bladzijden juiste woorden zoeken. Het resultaat is een bundel zweet, die quasi identiek is aan de bundel die Brussel al ergens in het dossier heeft, want sinds januari is er eigenlijk niet veel veranderd. Maar nee, een herziening moet officieel zijn, en opnieuw de papieren uit een dossier na controle vissen, dat staat niet in hun boekje….
Het hele spelleke sleept nu al weer een 10-tal maanden aan. Ik sta te popelen om een nieuwe wagen te kopen, die het comfort voor Isaak en vooral voor de mama een stuk zou verbeteren. Met de 50% OL hebben we echter recht op BTW-vermindering, dus het zou stom zijn om niet te wachten tot het in orde is. Ik was dan ook zo gelukkig toen ik na al de moeite de ingevulde papieren van Leuven kreeg, dat ik het zonder copies te maken (doe ik anders nooit!) als de wiedeweerga op de bus deed. Een maand later kreeg ik een brief in de bus… dat FOD nog altijd geen ingevulde papieren van mij ontvangen had!!

Toen brak ik…

Ik heb gehuild, geschreeuwd, op de grond gelegen van onmacht. Ik kon het echt niet meer aan om alles opnieuw te verzamelen!

Na een week proberen binnen te raken bij het contact center – moet je echt eens proberen, dikke lol! – zegt een mevrouw doodleuk dat ze de papieren wel hebben en dat die brief fout was. Geen excuses. Toen ik zei wat die brief met mij gedaan had, zei die doodleuk: “ma madammeke, zo rap moet ge nie panikeren”. GRRRRR!

Dit is ondertussen 3 weken geleden, en nog steeds geen datum voor de herzieningscontrole. Zoals gezegd: het einde is nog niet in zicht…

Advertenties

2 Reacties to “FODverdomme!”

  1. Lies Provoost Says:

    Ik had rapper dit bericht moeten schrijven! Een uur erna brief in de bus: controle op 8 januari… De zenuwen kunnen zich beginnen op te stapelen…

  2. Opapa Says:

    Das allemaal het begin, Bij elke controle die nodig is, bij elke wijziging die moet gebeuren, bij elk nieuw feit, bij elk ding dat je vindt waar je recht op hebt begint die hele circus opnieuw. Je mag van geluk spreken als elke aanvraag opgelost is binnen 12 maanden. Ik vroeg kindergeld aan nadat ik gehuwd was. Mijn echgenote had nog recht op kindergeld tot haar 25e jaar.De aanvraag werd ingediend in januari 1976, Gerda was toe 24 jaar oud. uiteindelijk is alles in orde gekomen in april 1978, dus na 27 maanden. Toen had Gerda normaal geen recht meer, maar met terugwerkende kracht werd uiteindelijk toch alles recht gezet. Je hebt bijgevolg nog hoop op veel geduld !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: